Bloemkoolnasi

Dit recept bevat heel veel groenten, is laag in koolhydraten en hoog in vitaminen en mineralen. Door het gebruik van verse kruiden, zoals kurkuma, ‘upgrade’ je de maaltijd zodat je lichaam nog meer heeft aan de voeding.
Nasi is een vaak gegeten recept, een liefhebber in veel gezinnen. Met deze variant ben je niet langer bezig in de keuken, het is zeker niet minder lekker en je hele gezin kan mee eten!

Het geheim?
Rijst van bloemkool! Bloemkool heeft als kruisbloemige groenten veel nutriënten die goed voor je zijn, het is veel lager in koolhydraten vergeleken met reguliere rijst en de extra portie groenten zorgt ervoor dat je de dagelijkse hoeveelheid weer haalt!

Nasikruiden uit een zakje zijn onnodig en veel minder gezond. Met een paar basiskruiden kan je altijd je eigen nasikruiden maken. Smaakvoller en bomvol goede voedingsstoffen

Dit heb je nodig voor een grote pan nasi (4 porties) :

  • 1 bloemkool, of 800 gram bloemkoolrijst*
  • 300 gram biologisch rundergehakt
  • 2 zakken Japanse wokgroenten
  • Ghee of kokosolie
  • Bosui
  • 2 theelepels kurkuma, gemalen komijnpoeder, laos, gemberpoeder, korianderpoeder

Zo maak je het :

Snijd de bloemkool in roosjes en gebruik vervolgens de blender of keukenmachine om hier rijst van te maken. Doe dit per 2-3 roosjes, anders heeft de machine er moeite mee. Je kan ook kiezen voor kant- en klare bloemkoolrijst (te koop bij de grotere supermarkten), alleen de prijs hiervan is ruim 3x hoger. Doe alle rijst in een grote kom.
Meng alle kruiden door elkaar en meng dit vervolgens door de flinke kom bloemkoolrijst. Laat even staan.
Bak het gehakt op in een ruimte laag ghee of kokosolie. Voeg de wokgroenten toe en laat enkele minuten staan. Voeg vervolgens de bloemkoolrijst toe en meng goed. De rijst moet wel eventjes meebakken, maar zeker niet te lang. Je ziet dat het redelijk slinkt, wanneer je het idee hebt dat de rijst warm is en wat geslonken, kan je het vuur uitzetten. Ik bak zelf meestal maximaal 7-8 minuten de rijst mee.

Serveer met bosui en met een gekookt eitje. Meer pit? Meng wat sambal door je nasi!