Eiwitreep

Zelfgemaakte eiwitrepen. Ik was lang op zoek naar een recept wat écht lekker was en niet vol met dadels, havermout of andere koolhydraatrijke producten zat. Niets mis mee hoor, maar wees nou eerlijk, een eiwitreep met 2x zoveel koolhydraten (en dus natuurlijke suikers) dan eiwitten is toch geen eiwitreep? Met dit recept heb ik denk ik de oplossing gevonden! Deze zelfgemaakte eiwitrepen zitten bommetjevol goede voedingsstoffen, de koolhydraten komen praktisch alleen maar uit vezels (worden je darmen blij van) en door de hoeveelheid vetten verzadigen ze prima.

Waarom zou je een zelfgemaakte eiwitreep nemen? Je hebt geen toegevoegde eiwitten nodig als je voldoende uit je maaltijden haalt, maar soms is dit best lastig. Of heb je tussendoor trek. Of ga je sporten en wil je even wat energie. Op dat soort momenten is het heel verleidelijk om te gaan voor een plakje ontbijtkoek, een appel of die snickers uit de automaat. Maar als je zo’n reepje in je tas hebt, zijn de verleidingen van de snoepautomaat als sneeuw voor de zon verdwenen. Want eerlijk, hij is niet alleen gezond maar ook nog eens verrukkelijk lekker. Combineer een snickers met een gezonde chocoladereep en je hebt de smaak van deze zelfgemaakte eiwitreep te pakken. Dat wil je toch?

Dit heb je nodig voor 9 eiwitrepen :

  • 150 gram zwarte bonen
  • 50 gram amandelen
  • 70 gram (crunchy) pindakaas
  • 2 medjoul dadels
  • 40 gram eiwitpoeder cacao*
  • 60 gram cacaopoeder
  • 100 ml havermelk
  • Zoetekauw? Voeg wat extra dadels toe

Zo maak je het :

Voor het maken van een pesto kan je het beste een hakmolen gebruiken. Een blender heeft over het algemeen wel wat meer vocht nodig en dan

Hak de noten en dadels fijn in een keukenmachine/hakmolen. Voeg de pindakaas, eiwitpoeder en cacaopoeder toe. Heb geduld, het geheel mengt zich vanzelf tot een (wat droog) geheel. Heb je alleen een blender? Die trekt dit waarschijnlijk niet, maar je handen kunnen ook een hoop. Doe het mengsel apart in een kom. Spoel de zwarte bonen goed af en laat ze uitlekken. Maal ook de bonen in de keukenmachine en voeg wat havermelk toe tot het een goed mengsel is. Nu is het tijd om de bonen te mixen met de rest van het beslag. Blijf kneden tot een egale, wat plakkerige bol ontstaat. Dit mag niet te nat zijn, mocht dit wel zo zijn kan je er een klein beetje havermout aan toevoegen.

Als je een goed stevig mengsel hebt is het tijd om een vorm te pakken en te bekleden met bakpapier. Ik heb zelf een klein cakeblik gebruikt, maar een ovenschaal of andere vorm werkt ook prima. Het mengsel mag de vorm in, verspreid goed tot je ongeveer een dikte van 2 tot 3 centimeter hebt en druk heel goed aan. Het is op dit moment al een hele stevige plak. Zet een nachtje in de koelkast en de dag erna kan je jouw zelfgemaakte eiwitrepen in stukken snijden.

Als het je lukt om ze niet allemaal op te eten, dan kan je ze per reep verpakken en invriezen. Zo heb je altijd een eiwitrijke snack om mee te nemen!

Macronutriënten de liefhebbers (gebaseerd op 9 repen):

150 calorieën 
6 gram koolhydraten
9 gram eiwitten
9 gram vetten