Teff met warme appel

Mijn nieuwe lievelingsontbijt is zó lekker, dat wil ik graag met je delen! Ik heb teff ontdekt, een oergraan wat eigenlijk een gras is. Het is zo fijn dat het heerlijk zacht is, een beetje als Brinta (maar dan vele malen gezonder!). Waarom nou teff?

 • Teff bevat essentiële mineralen zoals calcium als bouwstof voor spieren en botten, magnesium, kalium en ijzer, nodig voor de aanmaak van rode bloedlichaampjes die voor zuurstoftransport zorgen en veel energie leveren.
 • Teff bevat veel langzaam verteerbare, complexe koolhydraten. Hierdoor heeft het de unieke eigenschap energie langzaam en efficiënt aan het lichaam af te geven. Onderzoeken tonen aan dat teff na elke maaltijd de stijging van de bloedsuikerspiegel tegen gaat. Het hongergevoel blijft langer weg.
 • Teff bevat hoogwaardig eiwit omdat alle 8 essentiële aminozuren, vooral lysine, in de juiste verhouding aanwezig zijn. Deze dienen als belangrijke bouwstoffen voor het lichaam en worden makkelijk opgenomen.
 • Teff bevat erg weinig fytinezuur waardoor alle belangrijke voedingsstoffen goed door ons lichaam worden opgenomen. Fytinezuur belemmert de opname van mineralen.
 • Teff is glutenvrij.

Genoeg redenen om het eens te gaan proberen! Een lekker alternatief voor je havermout, kan je een beetje varieren.  Je haalt teff bij de natuurwinkel, zoals Ekoplaza. 

Uiteraard kan je varieren zoveel je wilt met dit ontbijt, ik geniet momenteel vooral van de variant met warme appel. Want warme appel is zo ontzettend lekker! En de combinatie met kaneel is niet alleen een feestje voor je smaakpapillen,  het is ook nog eens goed voor je bloedsuikerspiegel. Probeer het eens uit! 

Dit heb je nodig voor 1 portie teff met warme appel :

Dit heb je nodig voor één portie teff met warme appel:
 • 30 gram teff vlokken
 • 10 gram lijnzaad (vers gemalen)
 • amandelmelk, ongeveer 250ml
 • 1 appel 
 • Kaneel
 • Scheut water

Zo maak je het :

Pak een pannetje en meng de teff vast met lijnzaad en amandelmelk. Laat een half uurtje staan (dit kan dus ook makkelijk de avond van tevoren). Snijd de appel in kleine blokjes en bak ze met een theelepeltje kokosolie op zacht vuur. Begint het lekker op te warmen dan giet je er een scheut water bij, en strooi je er wat kaneel overheen. Laat dit lekker sudderen tot al het vocht weer weg is. 

Ondertussen warm je de teff op, ook op zacht vuur. Blijf regelmatig roeren zodat het niet teveel gaat koken. Vind je de pap te dik dan kan je er wat extra amandelmelk aan toevoegen. Omdat je de teff eerst even heb laten wellen hoef je het niet lang te koken, mocht je dit niet hebben gedaan dan zou ik zeker 20 minuutjes op heel zacht vuur de boel laten staan (en regelmatig roeren).

Geniet van dit heerlijk verwarmende ontbijt!